Blog

Blanširani kikiriki

Blanširanje je delimična obrada namirnica vrelom vodom (temperature 82-95 ºC) u trajanju od pola do pet minuta. Tim postupkom se deaktiviraju enzimi koji mogu prouzrokovati kvarenje.

kikiriki-peceni-blansirani-100g-rinfuz

Kikiriki je izuzetno bogat nutrijentima: proteinima, kvalitetnim mastima, mineralima i vitaminima.

100 grama kikirikija ima oko 570 kalorija. U tih 100 grama ima oko 26 grama proteina, i oko 49 grama masti a od toga polovinu čine monozasićene, a polinezasićenih ima oko 15 grama. Obe grupe masti su jako bitne za organizam i zdravlje, a monozasićene su najkvalitenije koje se nalaze u hrani. Kikiriki ne sadrži holesterol.

Kikiriki je bogat kalijumom, magnezijumom, fosforom, kalcijumom, bakrom i natrijumom. Od vitamina, kikiriki je bogat niacinom (vitamin B3), folatima, te vitaminom E. Zbog vrednosti folata preporučuje se i trudnicama.

Pečenje kikirikija povećava udeo polifenola za 22%, zbog čega se pečeni kikiriki može uporediti s kupinama i jagodama po količini antioksidansa.

BMP Nutrio koristi isključivo blanširani kikiriki.

O heljdi

Poreklom je iz Azije gde se koristi od davnina. Zbog visoke količine nutrijenata u Rusiji se jela sa heljdom tretiraju kao redovan obrok (iako nema mesa u obroku). Velika je ljubav izmedju Rusa i heljde. Očuvala ih je u najtežim godinama. 

U 100g zrna heljde ima 72% ugljenih hidrata, 11,7%  belančevina i 2,4% biljnog ulja. Sadrži vitamin E i celu grupu vitamina B. Heljda sadrži više belančevina nego pirinač, pšenica, proso ili kukuruz. Heljda sadrži i jod, cink, brom, organske kiseline i flavonoid rutin (iz grupe vitamina P) koji predstavlja izvanredno lekovito sredstvo za bolesti kao što su hipertenzija, reumatizam i dijabetes. Flavonoid rutin štiti krvne sudove, a posebno jača otpornost kapilara, sprečava njihovu lomljivost, a time smanjuje rizik stvaranja edema i kapilarnog krvarenja. Heljda je odličan  izvor rastvorljivih vlakana što pomaže smanjenju holesterola i rizika od raka debelog creva.

Heljda ima nizak glikemijski indeks i ne sadrži gluten. 

Malteks

Malteks je prirodni zaslađivač koji se dobija od ječma. Tamne je boje i izgledom podseća na med. Upotrebljava se kao zamena za rafinisani šećer.

Korišćenje malteksa kao zaslađivača nudi brojne prednosti. Pre svega, on izaziva manje skokove šećera u krvi od belog i smeđeg šećera, što znači da je pogodan za ljude koji žele da održe nivoe šećera u krvi u određenim granicama. Ugljeni hidrati (šećeri) koje sadrži malteks se smatraju “dobrim”. Maltoza, glukoza, fruktoza koje sadrži malteks sličnog su onima koje sadrže ječam, ovas i druge integralne žitarica, a svakako su bolji od čiste saharoze (belog i žutog šećera).
Za razliku od šećera, malteks ne sadrži samo “prazne kalorije”. Naprotiv, bogat je vitaminima i mineralima kao što su kalcijum, kalijum, gvožđe, magnezijum, beta karotin i vitamini B kompleksa, Interesantno je da deluje umirujuće na kašalj. Zbog svojih dobrih prehrambenih osobina, preporučuje se za ishranu dece, trudnica, rekonvalescenata i sportista.
Glikemijski indeks mu je 42, što ne spada u niske, ali je opet znatno niži od šećera (i beli i žuti imaju glikemijski indeks 68).

jecam malteks