Blanširani kikiriki

Blanširanje je delimična obrada namirnica vrelom vodom (temperature 82-95 ºC) u trajanju od pola do pet minuta. Tim postupkom se deaktiviraju enzimi koji mogu prouzrokovati kvarenje.

kikiriki-peceni-blansirani-100g-rinfuz

Kikiriki je izuzetno bogat nutrijentima: proteinima, kvalitetnim mastima, mineralima i vitaminima.

100 grama kikirikija ima oko 570 kalorija. U tih 100 grama ima oko 26 grama proteina, i oko 49 grama masti a od toga polovinu čine monozasićene, a polinezasićenih ima oko 15 grama. Obe grupe masti su jako bitne za organizam i zdravlje, a monozasićene su najkvalitenije koje se nalaze u hrani. Kikiriki ne sadrži holesterol.

Kikiriki je bogat kalijumom, magnezijumom, fosforom, kalcijumom, bakrom i natrijumom. Od vitamina, kikiriki je bogat niacinom (vitamin B3), folatima, te vitaminom E. Zbog vrednosti folata preporučuje se i trudnicama.

Pečenje kikirikija povećava udeo polifenola za 22%, zbog čega se pečeni kikiriki može uporediti s kupinama i jagodama po količini antioksidansa.

BMP Nutrio koristi isključivo blanširani kikiriki.