Malteks

Malteks je prirodni zaslađivač koji se dobija od ječma. Tamne je boje i izgledom podseća na med. Upotrebljava se kao zamena za rafinisani šećer.

Korišćenje malteksa kao zaslađivača nudi brojne prednosti. Pre svega, on izaziva manje skokove šećera u krvi od belog i smeđeg šećera, što znači da je pogodan za ljude koji žele da održe nivoe šećera u krvi u određenim granicama. Ugljeni hidrati (šećeri) koje sadrži malteks se smatraju “dobrim”. Maltoza, glukoza, fruktoza koje sadrži malteks sličnog su onima koje sadrže ječam, ovas i druge integralne žitarica, a svakako su bolji od čiste saharoze (belog i žutog šećera).
Za razliku od šećera, malteks ne sadrži samo “prazne kalorije”. Naprotiv, bogat je vitaminima i mineralima kao što su kalcijum, kalijum, gvožđe, magnezijum, beta karotin i vitamini B kompleksa, Interesantno je da deluje umirujuće na kašalj. Zbog svojih dobrih prehrambenih osobina, preporučuje se za ishranu dece, trudnica, rekonvalescenata i sportista.
Glikemijski indeks mu je 42, što ne spada u niske, ali je opet znatno niži od šećera (i beli i žuti imaju glikemijski indeks 68).

jecam malteks